Hyväntahtoisuus,  Taidot,  Uteliaisuus

Kuuntelemisesta

Nautin kuuntelemisesta ja keskusteluista.

Olen kiinnostunut toisten ajatuksista, ja haluan ymmärtää erilaisten ihmisten ajatuksenjuoksua. Aiheena voi olla mikä tahansa polttomoottoreiden ja yksisarvisten väliltä.

Omasta kokemuksesta tiedän, että ihmisen elämisen laatuun vaikuttaa kaikkein eniten inhimillinen ympäristö. Ihmiset, joiden kanssa vietämme aikaa, sekä harrastusten tuottama lisäarvo ja oman fyysisyyden haastaminen, vaikuttavat omaan elämänasenteeseemme. Asenne vuorostaan ratkaisee siinä, miten mielekkääksi kukin arkensa kokee. Vaikka erilaiset koneet voivatkin hoitaa ison osan päivittäisistä rutiineista, kuten pyykinpesun tai rahansiirrot, ne eivät kykene tarjoamaan inhimillistä läsnäoloa.

Keskusteluilla on taipumus joko luoda tai tuhota läheisyyttä.

Läheisyyden vastaanottamisen ja jakamisen tarpeet ovat yksilöllisiä, joten onnekkaimpia ovat he, jotka saavat riittävästi tukea perheeltään tai ystäviltään. Kaikilla ei kuitenkaan ole ympärillä sellaisia henkilöitä, joille voisi puhua oman pään sisällä kehittyvistä muutostarpeista. Luotettavaa, mutta neutraalia keskustelukumppania voi olla vaikea löytää etenkin silloin, kun muutostarpeet ovat suuria ja niiden voi olettaa vaikuttavan myös lähipiiriin.

Ajoittainen tarve tulla kuulluksi voi olla myös ihmisillä, joilla elämä näyttää olevan päällisin puolin ihan mallillaan. Työt, koti ja vapaa-aika ovat hienosti tasapainossa, mutta jokin elämässä silti hiertää. Tarve omien ajatusten ulospuhumiselle onkin aluksi vain epämääräinen tunteenpilkahdus takaraivossa, jossa se vähitellen kasvaa vaatien enemmän huomiota. Luottamukselliset keskustelut toimivat ajatusten virkistyksenä kenelle tahansa, mutta erityisesti siitä hyötyvät he, jotka jo tunnistavat tarpeen muutokselle.

Rohkeus elää ja menestyä omien arvojen mukaisesti löytyy ajatusten peilaamisen kautta.

Minulle läheisyyden jakaminen kuuntelemalla on luontaista. Kuuntelen kaikilla aisteilla, joten myöskään rivien välit eivät jää minulta huomaamatta. Ihmiset tarvitsevat toisten läsnäoloa ja empatiaa myös kuullakseen omia ajatuksiaan arjen hälinässä.

2 kommenttia

 • Heli

  Kaikki toiminta lähtee oikeasta asenteesta. Olen varsinkin työhöni löytänyt luovuuden lähteitä asennoitumalla nöyrästi, rehellisesti , avoimesti ja hyväntuulisesti tilanteeseeseen kuin tilanteeseen. Moni lukko on auennut omastakin mielestä asiakkaiden kanssa keskustellen, ihan omana itsenä ja keskittyen juuri siihen käsillä olevaan hetkeen. Tuntuu että aikakin asettuu ja asiat saavat tärkeysjärjestyksen.

  • Laura

   Kiitos viestistäsi, Heli!
   Kun tekee sitä mistä todella tykkää, niin se kyllä näkyy asenteena ulospäin! Keskustelu – oli se lyhyt tai pidempi – antaa mahdollisuuden asetella omia ja toisten ajatuksia uuteen asentoon. Ja taas on maailma vähän parempi paikka! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *